Alt om rosé og rosévin

Alt det du behøver at vide om rosé

Rosé er lig med sommer

Sommeren er officielt over os – i hvert fald når man tjekker kalenderen – og  rosévinene er for alvor kommet frem på hylderne i butikkerne. Det er fantastisk, for hvem elsker ikke et koldt glas rosé på en sommerdag? Om den er lyserød, laksefarvet eller pink, så er og bliver rosé lig med sommer. 

Men hvordan er det nu egentlig lige med det rosévin der? Det er ikke altid lige let at blive klog på. Derfor denne liste over de 13 vigtigste ting du behøver at vide om rosévin, så du kan gå sommeren, ferietiden og roséflasken sikkert i møde.

Alt om rosévin

1. Rosé er hverken fra en bestemt drue eller region

Rosévin er en genre af vin – præcis ligesom rødvin og hvidvin. Det kan laves på en lang række forskellige druer og komme fra alle verdens hjørner, selvom langt det meste produceres i Europa.

2. Rosévin laves ikke ved at blande hvid og rødvin

Langt hovedparten af rosé laves på blå rødvinsdruer. Den lyserøde farve kommer fra druernes skal, som afgiver farve, når den ligger sammen med saften fra druerne. Når man laver rosé, fjerner man blot druernes skal fra selve mosten langt tidligere end man gør ved rødvinsproduktion.

Men, som med alt andet i vinens verden er der selvfølgelig undtagelser til reglen – og visse rosévine laves faktisk også ved at der blandes en smule rødvin i hvidvin.

3. Mere end 1 ud af 4 er fra Frankrig

Frankrig alene spytter omkring 28% af verdens rosévin ud på markedet. I halen på franskmændene ligger Italien, der står for ca. 20%, og dernæst USA med ca. 15% af verdens rosévin. Spanien indtager 4. pladsen med ca 10% af markedet. Mange andre lande producerer også rosé i mindre omfang end de fire førnævnte rosé-kæmper.

4. I Spanien skal du lede efter ‘rosado’

Har du derimod bevæget dig til støvlelandet for at kigge lidt på italienske flasker, så er det ‘rosato’ du skal gå efter, hvis du leder efter rosé. I Danmark er det mest udbredt at læne sig op ad franskmændenes navn for det samme – nemlig rosé.

5. De mest udbredte druer i rosévin er:

Grenache, sangiovese, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault og pinot noir. Udover de nævnte, laves der dog også rosé på en lang række andre blå (rødvins-) druer.

6. Du kan ikke kun få rosévin

Hoegaarden rosé øl
Foto: hoegaarden.com

…du kan for eksempel også få rosé Champagne.  Traditionelt laves rosé Champagner ligesom almindelig rosévin, nemlig ved at forlænge druemostens kontakt med drueskallerne, som så farver vinen. Men nogle af de lidt mere moderne rosé Champagner laves faktisk ved at der blandes en smule rødvin (af pinot noir druen) i en almindelig Champagne. Rosé Champagne udgør mellem 3 og 5 % af den årlige produktion i Champagne regionen.

Du kan endda også få rosé portvin, som er en nyere type portvin (hedvin fra Portugal), der nok primært henvender sig til det lidt yngre portvins-publikum.

Er du egentlig ikke så meget til vin, men har alligevel en lille svaghed for rosé, så gå da efter at få prøvet en rosé-øl som eksempelvis en Hoegaarden Rosée hvedeøl.

7. Rosévin er til for at blive drukket

Langt størstedelen af al rosé laves for at blive drukket som ung. Så bare se at få åbnet flaskerne, for de er ikke lavet til at ligge i kælderen og blive bedre med alderen. Er du lidt i tvivl om, hvilke typer vin, der er gode at gemme på, så se de hurtige tips i artiklen omkring hvilke vine, der bliver bedre med alderen.

8. Brangelina er en sand rosémester

Ja, den er god nok. Brad Pitt og Angelina Jolie købte en vingård i Frankrig i 2012 (for sølle £41 millioner) og har siden da hyret en berømt vinmager og opnået anmelderrost rosé, der går under navnet Miraval rosé. Miraval roséen fra 2014 sælges for ca. 180 kr pr flaske i England og er også blevet et kæmpe hit i Asien. I Asien kæmper Miraval brandet dog mod en sværm af forfalskninger – faktisk så mange at de i 2014 udgaven har fået lavet specielle indgraverede flasker, som gør det ekstra svært for dem at blive efterlignet.  

9. Rosé kan både være tør og sød

Nogle er til det søde og andre sværger til det helt tørre. Rosé kommer i mange afarter, og det kan være lidt svært at vurdere, hvad man skal gå efter, hvis man er mere til den ene eller anden slags. Meget generaliseret kan man bruge følgende som rettesnor:

Hvis du er mest til tør rosévin  –  gå efter rosé fra Europa, specielt Provence i Frankrig
Hvis du er mest til sød rosévin –  gå efter oversøisk* rosé

*Oversøisk hentyder i vinverdenen til alle andre steder end Europa.

10. Provence er og bliver moderlandet

Frankrig er og bliver roséens hjemland. Særligt Provence regionen i Sydfrankrig er kendt for aldrig at gå ned på den lyserøde vin. En traditionel rosévin fra Provence er stort set altid tør, så gå efter sådan én, hvis du er i tvivl og gerne vil være sikker på, at din rosé ikke er for sød.

11. Danskerne bliver gladere for roséen

Markedet for rosévine i Danmark er blevet større gennem de sidste mange år. Ser man på de seneste 10 års tid, er rosémarkedet vokset med omkring 13%.

12. Salget af rosé kan nemt forudsiges…

Rose - rosé - rosévinMan siger, at det er nemt at spå om salget af rosé. Man skal bare se på antallet af solskinstimer…

Den præcise sammenhæng kender jeg ikke, men mon ikke man godt kan sammenligne det lidt med salget af koldskål, som også siges at variere direkte efter vejrgudernes vilje.

13. Tricket til når din rosé er for sød

Hvis du synes, din rosé er lige sød nok til din smag, så er der et helt enkelt trick, du kan benytte dig af. Det er noget så simpelt som at køle den ned. Jo koldere vinen er, jo mindre sød vil den føles i munden – og omvendt. Sæt f.eks. en kølestick i flasken, så sørger du for at vinen holder sig kølig i længere tid – du kan købe kølesticks i Vin & Grin Shoppen.

IDE: Lav din egen roséquiz

Skal du til grillaften eller andet hyggeligt i løbet af sommeren, hvor der skal drikkes rosévin, så kan du nemt lave en lille quiz om rosé ud af punkterne ovenfor. Dér, hvor du synes, det giver mening, laver du bare udsagnet om til et spørgsmål i stedet for – og så er du ellers klar til at quizze løs med vennerne om havebordet!

God fornøjelse med roséen – og rigtig god sommer.