Canada – ishockey, isbjørne & is-vin

Canada er berømt og berygtet for sin vintersæson – det gælder også, når det kommer til vinproduktion!

Franskmændene bøjede sig for Canada

Canada og vin lyder måske ikke som en god kombination, men i 1991 kom Canada frem fra sit skjul og tog alle med storm. De vandt Grand Prix d’Honneur prisen ved årets franske Vinexpo og blev med det samme kendt for deres formidable icewines. Icewine er voldsomt sød dessertvin, der – som navnet antyder – laves når det er koldt.

Canada er det eneste vinproducerende land i verden, hvor vinteren altid er kold nok til at lave icewine. Druerne må (efter canadisk lov) først plukkes, når det er minus 8° C eller koldere, og derfor foregår icewine høsten oftest midt om natten.

icewine er det samme som eiswein

 icewine er bedre kendt som eiswein, eftersom det var tyskerne der opfandt det tilbage i 1700-tallet.


Det er dyrt at være sød

Icewine kan være ekstremt dyrt og det er ikke unormalt at flasker koster på den gode side af 500 kroner. Det er heller ikke underligt, for produktionen skal kunne rumme risiko, dyrt natarbejde og meget lavt høstudbytte.

3 grunde til at Canadisk icewine er dyrt

 

Canadierne
laver også
ganske
almindelig
hvid- rød- og
mousserende
vin, men er
ikke nær så
kendt for
dette.

Asien er proppet med kopier

Figur - falsk vs ægte icewine

Icewine er særligt populært i Asien, men desværre kæmper de ægte flasker med et hav af kopier på det asiatiske marked.

En undersøgelse har f.eks. vist at op mod halvdelen af al icewine i Taiwan er forfalsket.

Kilder: Book of Canadian Wine, Melissa Priestley