Cape Town

Grape Town Cape Town

Har du drukket sydafrikansk vin for nylig? Så er du ikke alene. Sydafrikansk vin er i den grad blevet populært de seneste 20 år, hvor både antallet af vinmarker og andelen af det globale vinmarked er gået én vej – og det er op. 

Sydafrika indtager 8. pladsen

Sydafrika står for 3,4 % af verdens vinproduktion (2010, målt i volumen), hvilket giver dem en flot 8. plads på listen over de største vinlande. Cape Town kan stolt reklamere med vinproduktionen, for 95 % af landets vingårde ligger i vinregionerne omkring byen – og det er også her, det hele startede for snart 400 år siden. De mest kendte vinområder er Stellenbosch og Paarl, lige øst for byen.

Kort over Sydafrikas vinregioner
Kort over Sydafrikas vinregioner

Skibet var lastet med druer

I midten af 1600-tallet havde det hollandske Østindiske Kompagni brug for en forsyningsstation til deres opdagelsesrejsende, der sejlede mod Indien og Fjernøsten. Derfor blev Cape Town grundlagt i 1652 med netop dette formål, og stedet blev hurtigt til et handelsknudepunkt. Skibe fra Europa blev bl.a. lastet med druer fra Frankrig, der overlevede turen hele vejen til Sydafrikas sydlige spids. Kalenderen sagde 1655 da de første vinstokke blev plantet ved Cape Town – og 4 år efter blev den første sydafrikanske vin produceret.

Pinotage – Sydafrikas særling

I 1925 skabte en professor pinotage-druen i sit laboratorium hos Stellenbosch Universitet ved at krydse druerne pinot noir og cinsault (også kendt som hermitage). Pinotage er derfor landets helt egen rødvinsdrue og kom på markedet første gang i 1961.sydafrika i flagets farver

I Sydafrika dyrkes desuden mange af de samme druer som i Australien og USA, fordi der på mange områder er et lignende klima. De mest kendte sydafrikanske rødvine laves på cabernet sauvignon, shiraz og pinotage, mens de mest kendte hvide laves på chenin blanc (kaldes også steen i Sydafrika), sauvignon blanc og chardonnay.

Apartheid kom i vejen

På trods af den snart 400 år gamle vinhistorie, som Sydafrikas vinindustri meget gerne vil fremhæve, kendte de fleste ikke meget til regnbuelandets vin før efter 1994. Det skyldes at FN opfordrede til sanktioner mod apartheidregimet – og i mange lande forgik dette ved handelsboykot – så vin kunne stort set ikke eksporteres fra 1980’erne og frem til afskaffelsen af apartheid i 1994. Derefter er eksporten af vin nærmest eksploderet. Send derfor en venlig tanke til Mandela næste gang du åbner for en sydafrikansk sag.

Sydafrika fakta

Kilder: Wines of South Africa www.wosa.co.za, Where in the world are various wine grape varieties grown – evidence from a new database af Anderson go Aryal, 2013. Table Mountain foto: WOSA, Erica Moodie, vinregionskort: WOSA.