Vin til julemiddagen

Julevin til and og svin

Find årets julevin på den nemme måde

År efter år har du hørt alle de gode råd om at finde den helt rigtige vin til julemiddagen. Men hvis du alligevel mangler en hurtig genvej til, hvad du skal vælge, når du står foran flaskeudvalget hos din lokale vinpusher et par dage før jul, så træd nærmere! 

Den nemme guide: vin til julemaden 

Følg guiden på billedet, så kommer du frem til et hurtigt vinforslag, der passer til dig og dine. Lidt uddybende forklaringer følger efter billedet.

Guide til at vælge vin til julemiddagen
Find den rigtige julevin – hurtigt og enkelt

Sød mad gør vinen sur

Opererer I med den traditionelle julemiddag, med de lidt søde elementer som brunede kartofler, rødkål, and og flæskesteg, så gå generelt uden om alt for tørre vine og vine med for meget garvesyre. De vil nemlig virke for hårde og sure, når de bliver drukket til julemaden. Gå i stedet efter en frugtig sag, som vil føles blødere på tungen og passe bedre til maden.

Er I bare tilnærmelsesvist mainstream, vil der heller ikke være sparet på saltet i maden den 24., og salt mad passer altid godt til vine, der har lidt sødme. I virkeligheden kan du følge mange af de samme principper, når du vælger julevin, som når du vælger vin til gløgg!

De fede med de friske

Tung – tungere – julemiddag. Det kræver sin vin at hamle op med den fede julemad, især når det gælder sovs, and og flæskesteg. Tung mad kan sagtens klare vine med saft og kraft, og en hel række rødvine kan klare jobbet helt fantastisk. Men for at lette lidt på det hele, er det faktisk også oplagt at parre maden med en hvidvin, der har lidt syre og friskhed. Er I de modige eller moderne typer, så start ud med en frisk riesling, der også har lidt sødme. Den vil skære lige igennem fedtet på tungen, og samtidig gå hånd i hånd med de sødere sager på bordet.

Uden and og svin må du finde lettere vin

Har I skiftet rapanden rasmus ud med gås eller kalkun, så hold dig fra den typiske amarone eller andre kraftbomber og gå i stedet efter en lidt lettere sag. Det kan f.eks. være en rødvin på pinot noir druen eller en på gamay druen fra beaujolais, der er meget let, men stadig frugtig.