Lykken i Gløgg'en - billede

Lykken i Gløgg’en – hvilken vin skal i gløgg?

Hvilken vin skal i gløgg?

Som med så mange andre ting i livet handler gløgg også om at kende sit publikum. Her får du en hurtig guide med et par tips til, hvordan du smækker en lækker gløgg sammen til gæsterne. For hvem kan ikke lide et varmt glas krydret og sødet vin i december? 

5 tips til vin i gløgg

1) Lad dig ikke friste af at købe den billigste vin på hylden. Hvis du snupper den billigste flaske, risikerer du at vinen ikke er i balance – og så fremhæver du faktisk bare det ubehagelige ved vinen, når du varmer den op, i stedet for at skjule det.

2) Spild ikke sparepengene på den dyreste vin, for det vil næsten være en skam. En del af kompleksiteten og nuancerne du betaler for i de dyrere vine, forsvinder nemlig alligevel, når vinen bliver varmet op. En god mellemklasse vin vil derimod være et hit.

3) Frugtig vin, så bliver du ikke til grin! Med andre ord, der skal være godt med frugt smag i vinen du vælger. Se hvad du skal gå efter lidt længere nede.

4) Pas på garvesyre! Det er ikke rart med for meget garvesyre i vinen, for det kan give en lidt ubehagelig fornemmelse i din gløgg, når den bliver varmet. Så hold dig langt væk fra vine på cabernet sauvignon druen og pas i det hele taget på med at bruge vine fra Bordeaux i Frankrig.

5) Vær sød ved din gløgg. Lad være med at koge den – hold den på omkring de 70°C.

Vælg vin efter dine gæster

Tilbage til dit publikum. Afhængig af hvem du laver gløgg til, kan du variere vinen i din gløgg. 4 typer gæstetyper kan give anledning til 4 forskellige slags gløgg:

Gløgg til de tørstige tosser

Billede: tørstige tosserHar du på fornemmelsen af jo stærkere en gløgg jo bedre, så snup for det første en kraftig frugtig vin med masser af alkohol i. Ikke nok med det, find så resterne fra barskabet frem og smag til med portvin, cognac, mørk rom eller lignende, for at give den endnu mere power. Gå f.eks. efter en fransk rødvin fra Côtes du Rhône regionen med højt indhold af grenache druen, eller en en italiensk sag på primitivo druen.

Gløgg til de søde piger

Billede: Gløgg til de søde pigerSkal din gløgg være rigtig nem at få ned? Hvis du vil servere en hyggelig tøse-gløgg, så nøjes med at komme rødvin i og hold dig fra de stærkere sager. Vælg gerne en lidt lettere, men stadig frugtig vin. Gå f.eks. efter en rødvin fra Californien på pinot noir druen – nem at drikke og dejlig frugtig.

Skal det være endnu lettere endnu, så snup en fransk rødvin fra Beaujolais på gamay druen.

Gløgg til din aldeles almindelige familieBillede: Gløgg til de aldeles almindelige

Skal det være lige ud af landevejen? Frugtig, simpel gløgg, som vi kender den. Så find en – ja du gætter det nok aldrig – frugtig vin fra sydlige himmelstrøg. Det kan f.eks. være en rødvin på merlot druen fra et varmere område som Chile eller Australien.

Gløgg til de ædruelige typer Billede: Gløgg til de ædruelige typer

Du kan sagtens lave alkoholfri gløgg! Bare køb en flaske alkoholfri vin og gør så alt andet, som du ellers ville have gjort (minus portvinen). Alternativt kan du forsøge dig med at lave en form for børne-gløgg på en blanding af æblemost og saftevand.

Kaffekop med kridttavle
Servér f.eks. gløgg’en i en kop du selv kan skrive på. Klik på billedet for at se mere om kruset.

Så kan varmen og hyggen godt træde nærmere!

Eksempel på en gløgg opskrift

Forberedelse: Krydderi-essens laves
Kanelstænger
Brun farin (eller sukker)
Appelsin- og citronskal (efter kogning kan frugtskiver blandes i essensen)
Nelliker

Det hele koges i en passende mængde vand, evt sammen med lidt portvin. Bagefter skal essensen på køl og trække i 24 timer eller mere – gerne i flere dage!

På selve dagen: Gløgg’en blandes
1 flaske rødvin som foreslået ovenfor
Mandelsplitter
Mørke rosiner

1 del essens blandes med 5 dele rødvin. Mandler, rosiner og eventuelle andre favoritter tilsættes og det hele varmes til omkring de 70-75°C. Så er der serveret! Du kan også lade rosinerne trække i portvin eller rom inden de skal i gløgg’en. 

Serveringstip: Server f.eks. med frugtstykker og en kanelstang i hvert glas!