Nem og hurtig guide til Mad og Vin

Mad og Vin – en hurtig guide

Endnu en weekend er overstået, og måske har den stået på lækker mad og god vin for dig og kæresten eller vennerne. Hvis I er som de fleste danskere, stod I måske i det klassiske dilemma, inden I skulle til bords; “hvilken vin vil passe godt til den her ret?” Fortvivl ej, for hjælpen er på vej! 

Huskeregler for sammensætninger af Mad og Vin

Mad og vin sammensætninger kan være en jungle at bevæge sig rundt i og størstedelen af os kan blive forfærdeligt forvirrede, hvis vi får et lidt for langt foredrag af vinhandleren. Muligvis kender du også den lidt trælse bedrevidende type, der i virkeligheden er noget af en vinamatør, men alligevel kan virke vinkyndig af dimensioner, fordi han eller hun kan fyre et par hurtige fif af omkring, hvorfor I bør vælge en Amarone til maden – igen(!)

For at hjælpe mig selv, og nu også jer – så I kan få lukket munden på jeres bedrevidende venner, har jeg researchet emnet og lavet denne nemme og korte guide til Mad og Vin. Jeg håber, guiden kan hjælpe jer godt i gang med at få bedre styr på, hvilken type vin der egentlig passer til forskellige typer mad. For forskellige mad-kendetegn, har jeg beskrevet, hvorfor en bestemt type vin passer til og så forsøgt at opsummere i en enkelt huskeregel.

Vi skal igennem følgende mad-kendetegn:
sødme, syrlighed, salt, intensitet, proteiner og fedt.

Husk nu endelig at nedenstående blot er forsimplede guidelines og på ingen måde faste regler. Alt er selvfølgelig tilladt – og hvis du kan lide en bestemt mad og vin kombi, så er den jo allerede et hit! Skål og god appetit.


Sødme

Sødme i maden er den største skurk, når det kommer til at få vin til at smage ubehageligt. Hvis du spiser noget sødt forstærker det nemlig din fornemmelse af vinens bitterhed og syrlighed – samtidig med at det omvendt mindsker din fornemmelse af vinens frugt og sødme. Derfor vil tørre vine virke for syrlige, når de drikkes sammen med en hvilken som helst form for mad, der har noget sødme. Jo sødere mad, desto sødere vin skal der til for at klare opgaven.

Huskeregel 1: Vær sød at servere vin med sødme til sød mad.
Ellers er hævnen sød. 


Syrlighed

Skarpe, syrlige retter, domineret af eksempelvis eddike, citron, lime el.lign. kan være svære at servere vin til. Surheden i maden vil dog få vinen til at virke mindre syrlig og i stedet fremhæve vinens frugtnoter. Derfor går syrlig mad bedst med vin, der har en høj syrlighed.

Huskeregel 2: En sur citron har godt af lidt selskab.


Salt

Oplevelsen af saltet mad kan forbedres ved at tilføje en anelse sødme. Tænk på dadler svøbt i bacon eller så simpel en kombination som popcorn og cola i biffen. Det samme gælder for mad- og vinkombinationen, vælg derfor en vin med noget sødme til saltet mad.

Huskeregel 3: Ville du spise popcorn uden cola til?


Intensitet

Smagsintensiteten i maden skal matches med vinens intensitet. Jo mere smagfuld en ret er, desto mere smag kræver det også at vinen har. Matcher du madens og vinens intensitet, opnår du altid en god balance.

Et eksempel er, at hvis du serverer helt neutral, kogt kyllingebryst, så vil det passe bedst til en tør, let og neutral (hvid)vin. Serverer du derimod samme kylling, men nu krydret med chilli, hvidløg og urter, så kan kyllingen sagtens klare at blive serveret med vin, der har noget mere smag (endda en let rødvin).

Desuden vil stærke krydderier, som netop chilli, også reducere opfattelsen af sødme og frugtsmag i vinen og kan derfor få den til at virke mere skarp og syrlig end hvad godt er. Til stærk mad er det derfor en god idé at gå efter vine, der er super frugtige. Prøv f.eks. med en rigtig moden merlot (rød) fra Chile eller en frugtig riesling (hvid) fra Australien.

Huskeregel 4: Mere (smag) vil have mere (smag)! 


Proteiner

Mad der har et højt indhold af proteiner – her tænkes der særligt på rødt kød – er i stand til at sætte de tungere garvesyreholdige rødvine på plads. Prøv f.eks. med en cabernet sauvignon eller syrah (shiraz).

Huskeregel 5: Køer kræver kraftig rødvin.


Fedt

For at kunne skære igennem tung, olieret og fed mad kræver det typisk en meget syrlig vin. Friskheden, der findes i en syrlig vin, kan komplimentere den tunge mad og skabe balance i retten, uden den bliver druknet af fedmen. Se f.eks. indlægget om julevin til and og svin, hvis du vil have flere hints om vin til fed mad (og særligt julemad).

Huskeregel 6: Man skal være lige lovlig frisk for at slås med de fede.


De 6 huskeregler for Mad & Vin

Vi er nu igennem guiden og forhåbentlig er du blevet bare en lille bitte smule klogere. For at samle op, kan du her se alle huskereglerne om mad og vin:

1: Vær sød at servere vin med sødme til sød mad. Ellers er hævnen sød. 

2: En sur citron har godt af lidt selskab.

3: Ville du spise popcorn uden cola til?

4: Mere (smag) vil have mere (smag)! 

5: Køer kræver kraftig rødvin.

6: Man skal være lige lovlig frisk for at slås med de fede.