Gem lidt vin til en regnvejrsdag

Vinens holdbarhed

Flasken er åbnet, men du er af uforklarlige årsager ikke længere tørstig. Hvor længe kan du så have den dejlige flaske stående og stadig være bekendt at servere den?
Det simple svar er: så længe du selv synes, vinen er god. Det er dog altid en god idé at holde sig til de to vigtige huskeregler for vinopbevaring:

  • Luk vinen til – så der ikke kommer luft ned og ilter den mens du gemmer den.
  • Køl vinen ned – så du undgår kemiske reaktioner i vinen, der får den til at blive dårlig. Kort sagt, i køleskabet med den – rød som hvid.
Figur: Enkle huskeregler om vinens holdbarhed
Huskeregler om vinens holdbarhed

Et par ekstra opbevaringstips

Husk at der selvfølgelig er forskel på vin. Dette er blot en simplificeret guide, men med vin kan man desværre aldrig generalisere fuldstændigt. Især ældre vine kan tage skade ved at blive gemt mere end en enkelt aften efter åbning. Men har du været i supermarkedet og hente vinen og ikke betalt formuer for den, så kan du roligt rette dig efter de forsimplede huskeregler ovenfor.

Hvis det er mousserende vin, du overvejer at gemme, så sæt endelig en stopper i flasken for at kunne holde på boblerne. Det køber dig ca. et døgns tid at lege i.

Alternativt: Læs indlægget om at bruge vinrester i maden og bliv inspireret til at bruge hvidvin eller rødvin i din næste ret.