Vin til grillmad - Vælg vin til grillmaden efter din grilltype!

Vin til grillmad – Hvilken grilltype er du?

Vælg vin efter din grilltype

Sommeren er på sit højeste – for nogle er ferien slut, men for andre er den kun lige begyndt. Én ting er dog sikkert for alle og dét er, at grillsæsonen sagtens kan fortsætte et par måneder endnu.

Der findes utallige råd om, hvilken vin du bør vælge til grillmaden, men der er stor forskel på grillmad – og ikke mindst grillmennesker. Dette indlæg opsummerer nogle af de mange råd, der findes, og giver desuden en helt simpel guide til at vælge vin til grillmad, ud fra hvilken grill-type du er! 

Vin til grillmad - hvad skal du vælge?

Bøf-baskeren

Er du grilltypen, der elsker at smide store krydrede, marinerede bøffer og steaks op på risten, når du griller, så gå efter californiske rødvine på zinfandel druen.

Med en rødvin lavet på zinfandel druen i Californien vil du få masser af saft og kraft. De er kendt for at have et højt alkoholindhold og samtidig være sødmefulde, så de generelt gør sig virkelig godt til grillmad.

Zinfandel-druen giver rødvine uden alt for meget garvesyre, og det betyder kort sagt, at den ikke tørrer munden helt ud. Dét koblet med dens frugtige sødme gør, at den kan matches med diverse grillmarinader, der også har sødme, som f.eks. en klassisk barbecuesauce.

Brombær, hindbær, kirsebær, candyfloss, lakrids, rom, vanille og røg – udtryk der ofte bruges til at beskrive vine på zinfandeldruen.

Er du bøf-basker grilltypen, kan du altså med fordel kigge efter følgende druer på hylden: zinfandel (Californien), primitivo (Italien).


Gris-grilleren

Du elsker svin på gaflen og griller gerne en hel flæskesteg eller en lækker svinemørbrad, gerne koblet med en lille kotelet som forret. En god kartoffelsalat går du heller ikke af vejen for.

Da svinekød er lyst kød, går det generelt rigtig godt til hvidvin – derfor går du på ingen måde galt i byen, hvis du sætter en flaske kold hvidvin på bordet, og gerne en lidt syrlig en af slagsen. Syren i hvidvinen gør nemlig, at den kan stå model til fedtet i svinekødet og kan skære igennem en traditionel tung kartoffelsalat og friske op i munden.

Meget saltet kød kan frembringe en metallisk smag i rødvine med en del garvesyre, så endnu en fordel ved at drikke hvidvin til f.eks. flæskestegen er, at du helt undgår denne risiko. I forlængelse kan det nævnes, at hvidvin også gør sig utrolig godt på julebordet (læs mere om vin til julemenuen her).

Hører du til denne grilltype, kan du med fordel kigge efter følgende druer på hylden: riesling, pinot gris, chardonnay (fra Chablis i Frankrig).

Der kan også sagtens drikkes rosé, når menuen står på grillet gris, for rosé har mange af de samme egenskaber som hvidvin.

Hvis du er og bliver en rødvins-mand/kvinde, så gå gerne efter en let rødvin uden for meget garvesyre til svinekødet. Druer du så kan kigge efter på hylden: pinot noir, gamay (kig efter vine fra Beaujolais området i Frankrig).


Natur-nakkeren

Du sparer normalt ikke på det grønne tilbehør, når du griller. Måske er det ligefrem i centrum for grillmenuen, at der skal svampe, auberginer, asparges, tomater og lignende op på risten. Hvis du hører til denne grilltype, så er det et sikkert hit at gå efter en let og frisk hvidvin, der generelt passer godt til grøntsager og hverken virker for tung eller for syrlig til maden.

Er du tilhænger af grøn grillmad, kan du med fordel kigge efter følgende drue på hylden: pinot grigio (Italien).


 

For alle grilltyper gælder: når pølserne bliver smidt på grillen, er det oplagt at skifte vinen ud med et glas øl!

 

Vil du have endnu bedre overblik over, hvordan du generelt vælger vin til maden, så læs den hurtige guide til mad og vin sammensætninger.

Du kan desuden få inspiration til lækre og overskuelige grillopskrifter her.

Fortsat rigtig god sommer og grilllyst!

Kilder: The Wine Bible af Karen MacNeil, Druen til din grillbøf af Rasmus Holmgård, Vin til grillmad af Malene Smidt Hertz.