Vinens temperatur - guide til at finde den rigtige vintemperatur

Få styr på vinens temperatur!

De fleste danskere begår den hyppige fejl, at de serverer rødvin for varmt og hvidvin for koldt. Det er jo i sig selv ikke nogen katastrofe, men vil du være sikker på, at du får det optimale ud af vinen, så kan nogle få simple huskeregler hjælpe dig rigtig godt på vej! 

På rette spor med en rettesnor:
Jo yngre og mere simpel en vin er, desto koldere skal den serveres – og omvendt – jo ældre og mere kompliceret en vin er, desto varmere skal den serveres.

Guide til den rigtige vintemperatur

Ligesom med alt andet i vinens verden er det umuligt at generalisere fuldstændigt (suk), men figuren nedenfor er alligevel ment som en generel guide til serveringstemperatur af vin. Følg den, hvis du er lidt i tvivl og gerne vil have det bedste ud af din vin:Korrekt temperatur af rødvin og hvidvin

De 3 temperatur-bud 

Vin kan heldigvis godt drikkes, næsten ligegyldigt hvilken temperatur den serveres ved. Men når det gælder opvarmning eller nedkøling af de dyrebare dråber, er der ganske få regler, som man ifølge vineksperterne bør overholde:

1. Det er et absolut no-go at varme vin på en radiator

2. Køl aldrig vin ned ved at lægge den i fryseren – brug køleskabet

3. Servér hellere vin for kold end for varm

Regel nummer 1 og 2 er til for at undgå at give vinen et chok. Lægger du den på en radiator eller ind i en fryser, risikerer du nemlig at give den varme- eller kuldechok, hvilket kan ødelægge nogle af smagsstofferne i vinen.

Den sidste regel er relativt simpel. Det er altid en god idé at køle vinen mere end den idéelle serveringstemperatur, for temperaturen stiger hurtigt – ofte flere grader på få minutter – så snart vinen hældes op i glas.

15-16°C er en god all-round temperatur for langt de fleste almindelige og mellemfyldige rødvine.

Rosévin bør serveres ved omkring 10-11°C. Det svarer til, at man tager rosévinen ud af køleskabet ca. et kvarters tid før den skal serveres. Man kan også sagtens servere roséen meget køligt, for i løbet af bare nogle ganske få minutter i glasset vil temperaturen også stige. Læs flere fun facts om rosé her.

Tricks til at køle din vin

Du kan nemt, og forholdsvis hurtigt, ændre vinens temperatur. Man skal heldigvis ikke være priviligeret indehaver af et vinkøleskab, for at kunne køle sin vin optimalt – et helt almindeligt køleskab går ganske godt an. Hvid- og rosévine kan sættes på køl i god tid før servering og rødvin kan sættes i køleskab 20-30 minutter før den skal serveres, så den ikke længere er stuetemperatur.

Du kan også købe en vinkølestick, der kan sættes i vinen og hjælpe med at holde den kølig, selvom den står på bordet over længere tid. Det er især oplagt for hvidvine og rosé, men kan også være en måde at køle en stuevarm rødvin ned på. Om sommeren kan det også være en rigtig god idé med kølesticks til rødvine, der står ude i solen og steger på havebordet mens der grilles.

Mange tror, at den hurtigste måde at køle en flaske på er ved at lægge den i en spand med is. Det er tæt på, men ikke helt rigtigt… Den absolut hurtigste måde at køle en flaske på er ved at lægge den i en spand med en blanding af is og vand i.

Serveringstips om vin og temperatur

Serveringstips om vin og temperatur

Bartendernes beskidte trick

Har du nogensinde bestilt et glas vin i en bar og tænkt, at du godt nok fik serveret vinen i glasset usædvanligt koldt, så er det højst sandsynligt fordi bartenderen ville gøre vinen mere spiselig for dig ved at køle den ned. Jo koldere man serverer en vin, jo mere maskerer man nemlig dens reelle karakteristika. Skåret ud i pap: meget søde vine vil virke lidt mindre søde, meget tørre vine vil virke lidt mindre tørre og generelt vil vinen dufte og smage af mindre. Man skjuler både vinens gode og dårlige sider ved at køle den virkelig meget, så det er et trick, der bruges ofte, når der serveres billigere vine på barer og restauranter rundt om i verden.

Pludselig giver det mening, hvorfor snaps er bedst, når det serveres direkte fra fryseren…